Hogyan válasszunk ajtót és zárbetétet, avagy a betörők zárnyitásának nehezítése?

2016. dec. 12. | biztonsági ajtók, Egyéb, Zárnyitás

Milyen a jó ajtó, és zárbetét összhang, amely nehezíti a zárnyitást?

 

Az bejárati ajtó és az ajtózár alkotja otthonunk elsődleges védelmi vonalát, garantálja ingóságaink védelmét, tartja távol a nem kívánt látogatókat, érdemes tehát megfelelő gondot fordítani kiválasztása során. Mai írásommal a zárnyitásban szerzett tapasztalataim alapján ebben szeretnék néhány támpontot adni.

Bármennyire is nevetségesnek tűnik, a látszat igenis komoly szerepet játszik. A betörők előszeretettel választják a könnyebb prédát, egy bonyolultabbnak tűnő ajtó vagy zár sok esetben elég ahhoz, hogy a tolvaj meggondolja magát, és másfele nézelődjön tovább, vagy épp a szomszédot válassza!

Ahhoz, hogy a védelem állandó legyen, mind az ajtó, mind a zárnak jó minőségűnek kell lennie.

Hiába vásároljuk meg a legprofibb zárat egy olcsó kínai pozdorjaajtóra, ami egy jól irányzott rúgással átüthető, és fordítva: a legerősebb anyagból készült ajtó sem véd a betolakodóktól, ha pillanatok alatt kiiktatható a zárja.

A zár minőségének legfontosabb tényezői az anyag, a típus, a kulcsprofil, a csapok száma valamint a különböző extra védelemi funkciók, pl.: fúrás elleni védelem, savazás elleni védelem, törésvédelem stb.

Zárválasztás esetén a minőségen túl a mérettel is könnyű hibázni. Ha a zárbetét a kilincs mögött található védőpajzstól (shield) 2 mm-nél jobban kilóg, a zár könnyen törhetővé válik, ami kedvelt, és gyors roncsolásos zárnyitási mód a betörők körében.

Fontos tudni továbbá, hogy betörés esetén a biztosító csak abban az esetben fizet, ha a zár rendelkezett MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) tanúsítvánnyal. A MABISZ tanúsítvány nem jelent minőségi garanciát, ne ez legyen a kizárólagos választási szempont.

Feltörhetetlen ajtó nem létezik, azonban a lakás védelme prémium kategóriás ajtó és zár választásával, valamint szakértő segítségével maximalizálható.

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Zárszakértő, autózár nyitó specialista

Eddig több mint 4000 autót nyitottam sérülésmentesen, és több 100 zárnyitás áll már mögöttem.
Szakértelmemmel Neked próbálok segíteni, ha bajba kerülsz!
Szabó Dénes

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései:

Call Now Button