Hogyan előzzük meg az autólopást?

2016. dec. 26. | Autólopás

 5 biztonsági tanács szakértőtől!

 

Az autólopás csak addig tűnik mások problémájának, amíg be nem következik a baj, vagyis mi válunk az autótolvajok áldozatává, utána pedig legtöbbször már bottal üthetjük az eltűnt jármű nyomát.

Sok esetben pedig hétköznapi helyzetekben mi magunk adunk lehetőséget az autótolvajnak arra, hogy kihasználva figyelmetlenségünket ellopja az autónkat.

Ennek megelőzésére szakértőnk pontokba szedte, hogy mivel kerülhetjük el a lopást az autókulcs másolás trükkös technikáitól kezdve a zárak feltöréséig.

1. Éberség

Az első legfontosabb az éberség, akár autószervízbe, akár autómosóba visszük az autónkat, hacsak nem személyes ismerős akkor nem árt gyanakvónak lenni. Volt már rá ugyanis példa, hogy amíg az autót gyanútlanul a szakemberek gondjaira bízzuk, addig a szükséges javítások mellett az autókulcs is másolásra kerül, majd később pár hétre rá a megadott adatok alapján ellopják az autónkat a saját kulccsal. Érdemes inkább ott maradni a szervízben, megvárni a javítást vagy a mosást és személyesen meggyőződni róla, hogy milyen munkát végeznek a szerelők úgy, hogy közben nem veszítjük szem elől az autókulcsot sem.

2. Adás-vétel

Amikor használt autó vásárlására adjuk a fejünket akkor is érdemes zárcserében gondolkodni, hiszen nem tudhatjuk, hogy hány embernek volt korábban hozzá kulcsa vagy mennyire megbízható az autózár. Persze az is lehet, hogy bár zárat nem cserélünk, de a lenti tanácsokat megfogadjuk.

3. Autózár nyitás

Érdemes az autó zárjával kezdeni a biztonsági intézkedéseket, hogyha az autózárak ledugózásra kerülnek, vagyis az autó csak távirányíthatóval nyitható, akkor a zárakat nem lehet kihúzni vagy eltörni, ezzel is eggyel kevesebb esélyt hagyunk a tolvajuknak.

4. Kormányzár

A külső zárak mellett gondolnunk kell a belső védelemre is, hogyha a tolvajok egyszer bejutottak, akkor ne tudják elmozdítani az autónkat. Erre alkalmas egyrészt a mechanikus védelmi megoldás, ami egy kormányzár vagy váltózár lehet, ami lehet, hogy feltörhet, de megnehezíti a tolvaj dolgát és még az is lehet, hogy a próbálkozás közben lefülelik vagy egy járókelő észreveszi és jelenti a rendőrségnek.

5. Elektromos rendszer blokkolása

Ahhoz, hogy az autó ne legyen könnyen elvihető a legjobb megoldás az elektronikus rendszer tiltása, a gyújtásáramkörön vagy az önindítón át. Érdemes még a diagnosztikai csatlakozót is eldugni vagy legalábbis blokkolóval levédeni, hogy ne lehessen rá közvetlenül számítógépet feldugni, amivel a kulcsot prgramozzák.

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95