Van megoldás arra, ha a központi zár nem nyitja az egyik ajtót!

 

Pörgős reggel van, nyitod a kocsit, pattansz be a vezetőülésbe. A gyerek már bemászott a hátsó ülésre, de a párod még nincs az autóban. Már majdnem rászólsz, hogy igyekezzen, mikor látod, hogy hiába próbálgatja, nem nyílik ki az utasoldali ajtó. Kiszállsz a kocsiból, lezárod, majd újra kinyitod, de az az egy ajtó továbbra sem nyílik. Hiába rángatod, nézegeted, próbálgatod, az ajtó zárva. Hogyan fordulhat elő, hogy a központi zár nem nyitja az EGYIK ajtót?

Arról már sokszor írtunk, mi a teendő, ha a központ zár, vagy a távirányító elromlik, és nem jutsz be a kocsiba. Egy ilyen baleset elronthatja az egész napod. Talán kicsit kevésbé kellemetlen, ugyanakkor nem kevésbé bosszantó, amikor a kocsinak csak egyik ajtaja nem nyílik ki. Mivel az autó reagál a távirányítóra, nem okozhatja a bajt meghibásodott távirányító vagy lemerült akkumulátor. De akkor mégis mi a csudától van?
Nem kell aggódnod, van megoldás!

 

Mitől lehet, hogy a központi zár nem nyitja az egyik ajtót?

 

A központi zárat egy komfortvezérlő modul irányítja, amely a távirányítótól fogad ingereket, ha megfelelő a kód, akkor elvégzi a nyitást vagy a zárást. Előfordulhat, hogy ez a szerkezet hibásodott meg, hiszen ez is csak egy elektronkia, vagy esetleg beázott, és emiatt történt a baj.

Állhat a háttérben mechanikus hiba, elképzelhető az is, hogy a központi zár hibásodott meg, de az is lehet, hogy egy elektromotor nem megfelelő működése a ludas, kiment a biztosíték, vagy kábelhiba.

A leggyakoribb a központi zár ajtóban lévő motorja leég, vagy az elektronikája, ami egybe van a motorral tönkremegy. Néha előfordul az ajtóban lévő kábelátvezetésnél megsérül a kábelezés. 
Ez mind elég rosszul hangzik, de ne aggódj, mert mindre van megoldás!

 

Mit tehetsz ilyen esetben?

 

Az öröm az ürömben, hogy mivel csak 1 ajtó nem nyílik, nem záródtál ki a saját járművedből – bár tény, hogy ha pont a vezetőoldali ajtó adta meg magát, tud kellemetlenséggel járni. 
Mivel szabadon hozzáférsz a járművedhez, átfuthat az agyadon a gondolat, hogy egyedül is meg tudod oldani ezt a problémát, hiszen nem lehet olyan nehéz kinyitni egy ajtót.

Igen ám, de ha ezen a ponton kárt teszel a zárban akár egy kis feszegetéssel, akár másfajta, interneten keringő praktika segítségével, biztos lehetsz benne, hogy a javításhoz mélyen a zsebedbe kell majd nyúlnod, miközben egyébként korántsem biztos, hogy sikerül kinyitnod a makacskodó ajtót. A legjobb, amit tehetsz, ha minél előbb tárcsázol minket.

 

Lássuk a zárszerelést!

 

Ha a hátsó ajtóról van szó, és a kárpit nem fekszik fel az ajtó oldalélén, akkor leszedhető sérülés nélkül, majd a motort kell kiszedni.

Ha első ajtó a hibás, akkor bele kell kalkulálni egy új ajtókárpitot is, mert az általában annyira ráfekszik a műszerfal párnáre, hogy sérülés nélkül nem megoldható!

A gyári motorok a zárral vannak egyben. Így akkor érdemes nekiállni, ha vettél egy új ajtózárat!

Ilyenkor csak a zárszerkezet roncsolásával nyitható nagyrészt! De annak már úgyis mindegy.

Miután kinyílt az ajtó a zárat cserélni kell. Nyitott állapotban kipróbálni, ha jó lehet összerakni. Ha nem jó, akkor lehet tovább keresni a hibát a kábeleknél, vagy a komfortmodulnál…

 

Érdemes már a telefonban részletesen elmondanod, mi a helyzet pontosan, melyik ajtó romlott el és mit tapasztaltál, mielőtt a meghibásodás történt. Minden részlet fontos lehet ahhoz, hogy felkészülten érkezzünk és mielőbb megoldjuk a problémádat!

 

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95