Van megoldás arra, ha a központi zár nem nyitja az egyik ajtót!

 

Pörgős reggel van, nyitod a kocsit, pattansz be a vezetőülésbe. A gyerek már bemászott a hátsó ülésre, de a párod még nincs az autóban. Már majdnem rászólsz, hogy igyekezzen, mikor látod, hogy hiába próbálgatja, nem nyílik ki az utasoldali ajtó. Kiszállsz a kocsiból, lezárod, majd újra kinyitod, de az az egy ajtó továbbra sem nyílik. Hiába rángatod, nézegeted, próbálgatod, az ajtó zárva. Hogyan fordulhat elő, hogy a központi zár nem nyitja az EGYIK ajtót?

Arról már sokszor írtunk, mi a teendő, ha a központ zár, vagy a távirányító elromlik, és nem jutsz be a kocsiba. Egy ilyen baleset elronthatja az egész napod. Talán kicsit kevésbé kellemetlen, ugyanakkor nem kevésbé bosszantó, amikor a kocsinak csak egyik ajtaja nem nyílik ki. Mivel az autó reagál a távirányítóra, nem okozhatja a bajt meghibásodott távirányító vagy lemerült akkumulátor. De akkor mégis mi a csudától van?
Nem kell aggódnod, van megoldás!

 

Mitől lehet, hogy a központi zár nem nyitja az egyik ajtót?

 

A központi zárat egy komfortvezérlő modul irányítja, amely a távirányítótól fogad ingereket, ha megfelelő a kód, akkor elvégzi a nyitást vagy a zárást. Előfordulhat, hogy ez a szerkezet hibásodott meg, hiszen ez is csak egy elektronkia, vagy esetleg beázott, és emiatt történt a baj.

Állhat a háttérben mechanikus hiba, elképzelhető az is, hogy a központi zár hibásodott meg, de az is lehet, hogy egy elektromotor nem megfelelő működése a ludas, kiment a biztosíték, vagy kábelhiba.

A leggyakoribb a központi zár ajtóban lévő motorja leég, vagy az elektronikája, ami egybe van a motorral tönkremegy. Néha előfordul az ajtóban lévő kábelátvezetésnél megsérül a kábelezés. 
Ez mind elég rosszul hangzik, de ne aggódj, mert mindre van megoldás!

 

Mit tehetsz ilyen esetben?

 

Az öröm az ürömben, hogy mivel csak 1 ajtó nem nyílik, nem záródtál ki a saját járművedből – bár tény, hogy ha pont a vezetőoldali ajtó adta meg magát, tud kellemetlenséggel járni. 
Mivel szabadon hozzáférsz a járművedhez, átfuthat az agyadon a gondolat, hogy egyedül is meg tudod oldani ezt a problémát, hiszen nem lehet olyan nehéz kinyitni egy ajtót.

Igen ám, de ha ezen a ponton kárt teszel a zárban akár egy kis feszegetéssel, akár másfajta, interneten keringő praktika segítségével, biztos lehetsz benne, hogy a javításhoz mélyen a zsebedbe kell majd nyúlnod, miközben egyébként korántsem biztos, hogy sikerül kinyitnod a makacskodó ajtót. A legjobb, amit tehetsz, ha minél előbb tárcsázol minket.

 

Lássuk a zárszerelést!

 

Ha a hátsó ajtóról van szó, és a kárpit nem fekszik fel az ajtó oldalélén, akkor leszedhető sérülés nélkül, majd a motort kell kiszedni.

Ha első ajtó a hibás, akkor bele kell kalkulálni egy új ajtókárpitot is, mert az általában annyira ráfekszik a műszerfal párnáre, hogy sérülés nélkül nem megoldható!

A gyári motorok a zárral vannak egyben. Így akkor érdemes nekiállni, ha vettél egy új ajtózárat!

Ilyenkor csak a zárszerkezet roncsolásával nyitható nagyrészt! De annak már úgyis mindegy.

Miután kinyílt az ajtó a zárat cserélni kell. Nyitott állapotban kipróbálni, ha jó lehet összerakni. Ha nem jó, akkor lehet tovább keresni a hibát a kábeleknél, vagy a komfortmodulnál…

 

Érdemes már a telefonban részletesen elmondanod, mi a helyzet pontosan, melyik ajtó romlott el és mit tapasztaltál, mielőtt a meghibásodás történt. Minden részlet fontos lehet ahhoz, hogy felkészülten érkezzünk és mielőbb megoldjuk a problémádat!

 

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Zárszakértő, autózár nyitó specialista

Eddig több mint 4000 autót nyitottam sérülésmentesen, és több 100 zárnyitás áll már mögöttem.
Szakértelmemmel Neked próbálok segíteni, ha bajba kerülsz!
Szabó Dénes
Call Now Button