A gyújtáskapcsoló zár beragadásának okai, és megoldása

 

Beülsz a kocsiba, reflexből fordítod el a kulcsot, közben csatolod be a biztonsági övet és már is nézel szét az úton, hogy jön-e valami. Igen ám, de az autó egyáltalán nem reagál. Az égvilágon semmit sem csinál. Először arra gondolsz, hogy biztosan lemerült az akkumulátor, de ezt az ötletet gyorsan elveted, hiszen nemrég tettétek rendbe a szerelővel a kocsit. De akkor mi okozhatja a problémát? Hol érdemes keresni a baj forrását? A probléma a gyújtáskapcsoló zárral lehet.

Laikusként nem is gondolná az ember, de a gyújtáskapcsoló zár, amibe a kulcsot kell tenni, számos funkciót lát el az indításon kívül. Ha ez meghibásodik, akkor az autód szóba se fog állni veled, egészen addig, amíg egy szakember el nem hárítja a hiba okát.

 

Pontosan mi az a gyújtáskapcsoló zár?

 

Ennek a kulccsal működő szerkezetnek az egyik fő feladata, hogy segítségével ki- és be lehet kapcsolni a kormányzárat. Ezért van az, hogy amíg nem fordítod el a slusszkulcsot, szinte egyáltalán nem tudod mozgatni a kormányt.

Emellett ez az apró berendezés működteti az elektromos betétet is, ami ráadja a járműre a gyújtást és ez támogatja az önindító rendszert is.

Bizonyos típusú autóknál a gyújtáskapcsoló zár segíti működtetni az automata váltót is.

Ha 1995 után gyártották az autódat, immobiliserrel van felszerelve, és garantáltan van a gyújtáskapcsolóra építve egy transponder gyűrű. Ha jogosulatlan, megfelelő kulccsal nem rendelkező személy próbálja meg beindítani az autódat, ez a fekete gyűrű  érzékeli, és jelzi az immobilisernek, hogy semmiképpen ne engedje a műveletet. A gyűrű ugyanis a kulcsban levő chip kódját olvassa ki. Ha megfelel az általa is ismert kódnak, engedi a vezérlőegységnek a motor beindítását, ha nem, akkor letilt.

Ez mind szép és jó. Baj akkor van, ha a gyújtáskapcsoló zár beragad.

 

Hogy lehet kijavítani a gyújtáskapcsoló zár beragadását?

 

Egyedül semmiképpen ne nyúlj hozzá és ne próbáld megszerelni a gyújtáskapcsolót! Ha megsérül a gyűrű, soha többé nem fog elindulni a kocsid és jó időre, jó sok pénzért küldheted el szakszervizbe, ahol meg tudják oldani a problémát.

Már csak azért is veszélyes egyedül hozzáfogni a szerelésnek, mert a légzsák érzékelői is a közelben helyezkednek el, egy rossz mozdulat és akár fel is robbanhat az egész légzsák, ami lássuk be, nem túl kecsegtető. Egy szakember azonban tisztában van minden ilyen apró veszéllyel. Gond nélkül le tudja lebontani a kormány mellett elhelyezkedő burkolatot, így hozzáfér a probléma gyökeréhez.

Leggyakrabban a kormányzár lamellákkal van a gond, de sajnos kiszedni se tudod, hiszen a kiszedéshez szükséges a kulcs elfordítása. És ez minden autónál egyedi is…

Ha nem fordul a kulcs, gyanakodj a gyújtáskapcsoló zár beragadására. Ne pánikolj, tárcsázd a telefonszámunk, tapasztalt munkatársaink a segítségedre sietnek!

Elérhetőségem: +3620/575-1595

 

 

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95