Veled is megtörténhet! Autófeltörés fényes nappal egy forgalmas környéken

2018. jan. 24. | Autófeltörés

Autófeltörés házilag, vagy profin?

 

Ez attól is függ mennyire sietsz, vagy mennyire vagy műszaki beállítottságú…

A legjobban, legolcsóbban és leggyorsabbanúgy jársz, ha villám autónyitót hívsz, aki 30- 60 percen belül kint terem, és azonnal kinyitja az autódat!

Hívd! 06 20 575 15 95

 

Ha magad próbálkozol az autófeltöréssel, akkor azzzal kalkulálj, hogy ha megsérted az autó fényezését, vagy behorpasztod, netán az ablakot töröd be, akkor az igencsak drága mulatság lesz!

Amit feltétlen érdemes ellenőrizned:

  • Nincs- e lehúzva az ablak
  • Nem maradt-e résnyire az ajtó
  • Valahogyan eléred-e a kulcsot

 

Autófeltörés? Veled szerencsére nem eshet meg. Vagy mégis?

 

Olvasd el Ádám történetét, és tanulj belőle, hogy te ne járhass így: adunk néhány tippet, hogyan kerüld el az autófeltörést!

 

„Éppen végeztem a dolgommal, szaladtam az autómhoz, már nyúltam is a kilincsért, hogy minél előbb hazaéressek. Azaz csak nyúltam volna, de akkor hirtelen lefagytam. Valami nem stimmelt. A zárak feltörve, a kocsi kirámolva, semmit nem hagytak benne. A kesztyűtartóban volt a forgalmi, a GPS, kivették az autórádiót, és… úristen, a táskámat is, benne minden iratommal! A rendőrségen persze elmondták, hogy én voltam a hülye (csak kicsit finomabban fogalmaztak), hát hogy lehetett benne hagyni a táskát? Nos, csak öt percre ugrottam be az épületbe, a kocsi meg egy forgalmas helyen volt. Nem gondoltam, hogy 5 perc alatt, fényes nappal autófeltörés áldozata leszek” – mesélte Ádám.

 

Bár a statisztikák szerint 2017-ben csökkent a gépjárműlopások és feltörések száma, még mindig számos áldozata van az autók feltörésének. De tudtad, hogy ez ellen te, mint a jármű tulajdonosa is tehetsz!

Azt gondolná az ember, hogy egy olyan világban, ahol már a legtöbb autó immobiliserrel van felszerelve és léteznek okoskulcsok is, eszébe nem jutna valakinek feltörni, vagy ellopni egy utcán parkoló autót. Pedig sajnos Ádám esete nem egyedi, sőt évente több ezer sorstársa is van csak Magyarországon.

 

Hogyan törik fel a kocsit minden óvintézkedés ellenére?

 

  • Ha nem lopásról, „csak” az autó feltöréséről van szó, rendszerint alkalmi tolvajjal van dolgod, akinek éppen megtetszett, amit a kocsidban látott. Valami felkeltette a figyelmét, és néhány másodperccel később az elkövető rendszerint már el is tűnik a helyszínről.
  • Ha kevésbé felkészült bűnözőről van szó és nem áll túl frekventált helyen a kocsi, akár egy téglával is képesek bezúzni az ablakot, de a rutinosabbak rongyba tekert gyújtógyertya segítségét veszik igénybe.
  • Ha nagyobb forgalmú helyről van szó, általában a zár feltörését választják, ami egy külső szemlélő számára pontosan úgy néz ki, mintha éppen a saját kocsiját nyitná a saját kulcsával.
  • A távirányítók kódlopása vagy a blokkolók használata sem áll távol a tolvajoktól. Mivel hétköznapi ruhában járnak és feltűnésmentesen viselkednek, senki nem fog rájuk gyanakodni a járókelők közül, sokszor még akkor sem, ha megszólal a riasztó.

 

És ha mégis gyanakodnak a szemtanúk, általában akkor sem tesznek semmit. Kinek van kedve egy vadidegen autójáért konfliktusba bonyolódni?

 

Mit tegyél, hogy ne a te kocsid legyen a célpont?

 

Ha csak teheted, a parkoláshoz válassz olyan helyet, ami jól látható. Érdemes arra is odafigyelni, hogy legyenek kamerák a közelben vagy ha lehet, válassz őrzött parkolót.

Mielőtt magára hagyod az autódat, mindenképpen ellenőrizd, hogy minden ajtót és ablakon bezártál-e!

A legfontosabb pedig, hogy ne hagyj benne semmi fontosat, vagy értékeset! Pláne ne táskát…

Ha például karácsony előtt egy kis utcában hagyod az autódat, benne néhány dobozzal, amíg te moziba mész, akkor igazából ne csodálkozz, ha kirámolják, mire visszaérsz! Sok tolvaj tudja ugyanis, hogy ilyenkor tele van értékes „szajréval” a kocsi, sokan vesznek karácsonyra okostelefont, laptopot, drónt, vagy drága fényképezőgépet.

 

Ha van rá mód, még az üres kesztyűtartót is hagyd nyitva, így láthatja a tolvaj, hogy értelmetlen lenne az idejét a te kocsiddal tölteni, miközben láthatóan nincs benne semmilyen érték.

Természetesen mindez nem nyújt garanciát arra, hogy a te járművedet nem fogják feltörni, azonban lényegesen csökkentheted az autófeltörés esélyét ezekkel az elővigyázatos lépésekkel.

 

Hívj! +36 20 /575-1595

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95