Szokás mondani, az ördög nem alszik, értékeink védelméről fontos gondoskodnunk!

 

 

Évente több ezer autót törnek fel csak Magyarországon és visznek el értékeket az ülés alól, a kesztyűtartóból vagy a csomagtartóból. Nem akadályozhatjuk meg, hogy a magára hagyott kocsikat tolvajok környékezzék meg, ugyanakkor sokat tehetünk az ellen, hogy ne érjen nagy kár. Ebben segít mai cikkünk!
A megtörtént esetek azt mutatják, hogy a tolvajok rendszerint értékes zsákmánnyal távoznak, mikor feltörnek egy- egy kocsit, nyilván ezért nem csökken a statisztikában ezen elkövetések száma. A riasztó sajnos nem véd meg attól, hogy kirabolják az autónkat – ennél alaposabban kell felkészülni!

 

Hogyan védekezzünk az autófeltörés ellen?

 

Nincs rá garancia, hogy a magára hagyott autót nem fogja egy találékony tolvaj megtalálni, és eltulajdonítani a benne hagyott értékeinket. De tehetünk az ellen, hogy ne legyen olyan könnyű az autófeltörés, és másikat válasszon a parkolóban!

  • Mindenképpen olyan helyen parkolj, ahol jól látható – ha egy sötét kis utcában hagyod az autót, potenciális célpontot faragsz belőle.
  • Érdemes figyelni, hogy legyenek kamerák a közelben, de ha van rá lehetőség és tudod, hogy éjszakába nyúlóan maradsz valahol, érdemes zárt vagy őrzött parkolót keresni a környéken.
  • A bevásárlóközpontok által kínált parkolókat is érdemes kihasználni, hiszen ott folyamatosan szem előtt vannak az autók és kamerarendszer is figyelni a történéseket.
  • Mielőtt otthagyod a kocsit, mindenképpen ellenőrizd, hogy minden ajtót és ablakon bezártál-e.
  • Addig se hagyd nyitva a kocsit, amíg elugrasz pakolójegyet venni, hiszen percek alatt elvihetik belőle az értékeidet.
  • A tolvajok ma már előszeretettel használnak blokkolókat is, melyek a központi zár élesítését akadályozzák meg. Hiába zárod le a kocsidat távirányítóval és tűnik úgy, hogy minden rendben van, az ajtók és a csomagtartó nyitva maradhat, így mindenképpen ellenőrizd, mielőtt magára hagyod!

 

Mit tegyek, hogy ne érjen nagy kár, ha mégis megtörténik a baj?

 

A legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyj értéket az autóban! A személyes iratoknak és az ékszereknek, pénznek nincs helye a kesztyűtartóban, az ülés alatt vagy a csomagtartóban. Ha rend van az autóban, akkor már kisebb eséllyel törik fel, mert egyértelműen látszik, hogy nem hagytál elöl értéket. Ha tudod, akkor hagyd nyitva üresen a kesztyűtartót is, hiszen ha azt látja a tolvaj, hogy ott sem talál semmi érdekeset, akkor már nyert ügyed lehet. Ha GPS-t használsz, azt is vidd magaddal, hiszen ha a tolvaj látja a tartót a szélvédőn, tudatosan keresni fogja azt.

A lényeg, hogy ha lehet, egy porszemet se hagyj a kocsiban! Minél kevesebb érték van benne, annál kisebb kár ér, ha mégis bejutnak. Légy mindig nagyon elővigyázatos és körültekintő, úgy elkerülheted a bajt!

 

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Zárszakértő, autózár nyitó specialista

Eddig több mint 4000 autót nyitottam sérülésmentesen, és több 100 zárnyitás áll már mögöttem.
Szakértelmemmel Neked próbálok segíteni, ha bajba kerülsz!
Szabó Dénes

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései:

Call Now Button