Okos zárnyitás

2016. dec. 14. | Zárnyitás

Vezéreld távolról a zárnyitást, és fogadd úgy vendégeidet!

„Telefonom zsír atom, felköszönti anyukámat, Intelligens mosóporral íratom a diplomamunkámat.” – írja Závada Péter találóan a mindent behálózó „intelligens” és „okos” rendszerekre reflektálva.

zárnyitás mobillal

Miért éppen a zárak lennének ez alól kivételek?

Az okos otthonok terjedésével egyre nagyobb az igény az okos zárakra. Ezek olyan biztonsági eszközök, melyek általában Bluetooth, Wifi vagy Z-Wave-en keresztül vezeték nélküli kapcsolatban állnak okostelefonunkkal, ezáltal távolról működtethetjük, programozhatjuk őket, nyithatjuk, zárhatjuk ajtóinkat.

Nyitásuk gyakran egy kóddal, telefonunkkal vagy ujjlenyomat segítségével történik.

Mechanikáját tekintve számos változat található a piacon, melyre érdemes figyelmet fordítani a választás során. Árkategóriától függően különböző összetettségű eszközöket vásárolhatunk, a drágább zárak olyan extra funkciókkal is rendelkeznek, mint beépített kamera, mikrofon és hangszóró, mely Facetime vagy Skype alkalmazással kaputelefonként használható, de lehetőséget nyújtanak a távolsági kapunyitásra is.

Az okos zárak előnyét egyre több AirBnB tulajdonos használja ki, segítségével ugyanis nincs szükség arra, hogy a vendég érkezésekor a tulaj a kulccsal szaladgáljon.

Számos előnye mellett azonban érdemes szem előtt tartani, hogy elég lehet egy rövid zavar az internetszolgáltatónál, vagy a telefonunk lemerülése, és a zárnyitás meghiúsul, kizárjuk magunkat az otthonunkból. Másik gond az lehet, hogy a hackerek könnyen feltörhetik a hálózatot, és már be is tudnak menni fizikailag is…

Az ilyen problémák elkerülése érdekében is érdemes a felsőkategóriás intelligens zárakat választani, melyek megbízhatóbbak, és alaposabb üzembiztonsági megoldásokkal rendelkeznek.

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95