Így zajlik a biztonsági zár csere!

 

Ahogy a neve is mutatja, a biztonsági zár valóban egy professzionálisabb, megbízhatóbb védelmi vonal, és sokan tartanak is attól, hogy ha elromlik, akkor az egész ajtó mehet a kukába. Szerencsére nem így van, a biztonsági zár csere illetve javítás egyáltalán nem lehetetlen feladat – mutatjuk, mit kell erről tudnod.

 

A legtöbb hazai háztartásban a leggyakrabban előforduló zártípus a biztonsági zár – nem véletlenül. Ezek a praktikus kis szerkezetek nyugalommal töltik el a házban élőket, ráadásul a hozzájuk tartozó kulcs is kis méretű, könnyen elfér a zsebedben is. Egészen addig tökéletes ez a harmónia, amíg meg nem hibásodik a zárszerkezet. Ilyenkor nagy eséllyel biztonsági zár cserére lesz szükség, amelyhez mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venned. 

 

Ha valami miatt nem nyílik a biztonsági zár

 

Bár a kulcs a kezedben van, ennek ellenére nem tudod kinyitni az ajtót? Akkor mindenképpen szükség lesz a zárbetét kicsavarozására, valamint annak kiemelésére is. Szerencsés esetben ez csupán egy néhány perces feladat, viszont a sérülésmentes nyitás és a megfelelő zárbetét megtalálása mindenképpen szakembert kíván.

Ha ugyanis komplett zárbetét cserére van szükség, laikusként igen nehéz megállapítani azt, pontosan melyik méretet kell venned a szóban forgó ajtóhoz. Egy szakember viszont ránézésre meg tudja állapítani. 

A legújabb több ponton záródó ajtókban már tollas kulcsos biztonsági zárbetétek vannak (Mottura, Cisa), ezeket már házilag nem tudod megoldani, mert a legtöbb az ajtó burkolatának megbontásával is jár.

Mindezek tetejébe ha egyedül fogsz neki a zárcserének, nem csak a zár vagy az ajtó sérülésének veszélye áll fenn, de jó eséllyel egész napos program elé nézel.

Érdemes azt is fontolóra venni, hogy ha a zár kiszerelésével nem is adódik gondod, az új visszaszerelése viszont kifog rajtad, akkor egy nyitott ajtóval és szétszerelt zárral állsz majd tehetetlenül az udvaron vagy a folyosón. Ezen a ponton viszont már biztosan nem úszod meg, hogy hozzáértőtől kérj segítséget. Vagyis érdemes inkább ezzel kezdeni, és megspórolni magadnak az idegeskedéssel töltött időt. 

 

Ha elvesztetted a kulcsodat és zárva van az ajtó

 

A fentinél egy fokkal kellemetlenebb az, ha nincs meg a zárhoz tartozó kulcsod. Ilyenkor a helyszínre érkező szakembernek először azt kell kitalálnia, hogy miként tudja kiszerelni a zárat. Ez a biztonsági zárak esetén különösen nehéz feladat, hiszen ezeknek a típusoknak pont az a lényege, hogy csak nagyon nehezen lehessen hozzáférni az illetéktelen kezeknek. 

Mi minden esetben törekszünk a roncsolásmentes szerelésre, így kifejezetten precíz mozdulatokat igényel ez a művelet, hogy ne essen kár a több százezer forintos ajtóban.

Természetesen meg tudjuk oldani a biztonsági zár cserét, de számíts rá, hogy több időt vesz igénybe, mint a fenti esetben. Egy ilyen szituációban pedig kiemelten igaz az, hogy semmiképpen nem érdemes egyedül megpróbálni bejutni, mert egy életre tönkreteheted a saját otthonod ajtaját. 

 

Nem mindig a biztonsági zár csere az egyetlen megoldás

 

Fontos kiemelni, hogy nem minden esetben van szükség zárcserére, bizonyos szituációkban elegendő a zár javítása is. Természetesen ha menthetetlen a zárbetét, lamellaszett, akkor muszáj kicserélni, ám sokszor egyszerűen csak egy pici rásegítés szükséges ahhoz, hogy újra hibátlanul működjön az ajtó. 

Akár javítani kell, akár cserélni, ránk minden esetben számíthatsz!

Mindegy, hogyan zárult be – mi zúzás nélkül kinyitjuk neked!

 

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95