A központi zár kinyitása lemerült akkumulátor mellett

 

 

Rajta maradt a világítás az kocsin még tegnap este?

Nyitva maradt az ajtó néhány órával ezelőtt?

 

Különösen rossz hír ez az akkumulátornak, ami biztosan nem bírta már szuflával. Ugyanez a helyzet, ha elromlott a járműved: ha az akksi lemerül, te bizony nem mész sehova a kocsiddal. De ne aggódj, nincs minden veszve! A központi zár nyitása lemerült akkumulátor mellett sem lehetetlen.

Az akkumulátor az autó egyik létfontosságú szerve, és ha 6V alá merül, vagy elromlik, hiába állsz indulásra készen az autód mellett, jó eséllyel még csak az ajtókat sem tudod majd kinyitni kulccsal se. Ahhoz, hogy az autód sértetlenül ússza meg ezt a történetet, nem érdemes egyedül nekivágni sem a javításnak, sem pedig a zárnyitásnak. Egy szakember azonban hamar a segítségedre siethet.

Ha lemerült az akkumulátor, ne várd meg, míg kizáródsz!

 

Bárkivel előfordulhat, hogy bekapcsolva hagyja a világítást vagy nem jól zárja be az ajtókat – ez mindennapi hiba, amire nem lehet felkészülni. De az akkumulátor lemerülésének vannak előjelei, egy kis odafigyeléssel akár elejét is veheted annak, hogy széttárt kezekkel állj a bezárt autód mellett.

Ha úgy érzed, a szokásosnál nehezebben indul be az autód, akkor már felmerülhet benned a gyanú, hogy betegeskedik az akkumulátorod. Az újabb modellek esetében már egyszerűbb a helyzet, ugyanis mikor úgy érzi a jármű, hogy gyengül az áramforrás, egyszerűen letilt az elektromos szabályozás.

 

Mi köze a lemerült akkumulátornak a központi zárhoz?

 

A régebbi gyártmányú kocsik központi zárral vannak ellátva, melyeken a mechanika elkülönül a központizár motortól, így ezeket a járműveket egyszerű kinyitni. A kulcsot bedugva a zárba a mechanika nyitja. Ha a kocsiban ülsz, de nincs nálad a kulcs, a belső fül segítségével egyszerűen ki tudod nyitni az ajtókat, így a kocsi ugyan nem indul, de legalább ki tudsz szállni.

A fiatalabb évjáratú autók viszont elektro- mechanikus zárszerkezettel vannak felszerelve, így, ha az autó be van zárva és nincs nálad a kulcs, sehogy sem tudod kinyitni, mert az elektronika az utolsó állapotot tárolja, ami ugye a zárás, és ezen csak akkor tudsz változatni, ha áramot adsz…

A nehezség az, hogy a Fordokon kívül az akkumátorhoz csak az autóba bejutás után férsz hozzá, szóval ez a 22- es csapdája…

 

Hogy lehet kinyitni a központi zárat, ha lemerült az autó akkumulátora?

 

Mivel nem a zárral van a baj, a városi legendaként terjedő ajtónyitó technikák ebben az esetben biztosan nem játszanak. Ha mégis megpróbálod simán megkarcolhatod, vagy tönkreteheted a zárat is, ráadásul az akkumulátor továbbra is le lesz merülve, te pedig még mindig nem tudsz elindulni.

Egy szakember azonban jó tipus ismerettel tud áramot adni a megfelelő helyre, és speciális zárnyitó szerkezettel ki tudja nyitni a kocsit úgy, hogy egy karcolás sem esik rajta. Ezt követően természetesen az akkumulátort fel kell tölteni, vagy be kell bikázni, azonban ezek után minden ugyanúgy fog majd működni, mint korábban.

Ne feszegesd, ne erőltesd: hívj minket és kinyitjuk!

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95