Hogyan válasszunk ajtót és zárbetétet, avagy a betörők zárnyitásának nehezítése?

2016. dec. 12. | Egyéb, Biztonsági ajtók, Zárnyitás

Milyen a jó ajtó, és zárbetét összhang, amely nehezíti a zárnyitást?

 

Az bejárati ajtó és az ajtózár alkotja otthonunk elsődleges védelmi vonalát, garantálja ingóságaink védelmét, tartja távol a nem kívánt látogatókat, érdemes tehát megfelelő gondot fordítani kiválasztása során. Mai írásommal a zárnyitásban szerzett tapasztalataim alapján ebben szeretnék néhány támpontot adni.

Bármennyire is nevetségesnek tűnik, a látszat igenis komoly szerepet játszik. A betörők előszeretettel választják a könnyebb prédát, egy bonyolultabbnak tűnő ajtó vagy zár sok esetben elég ahhoz, hogy a tolvaj meggondolja magát, és másfele nézelődjön tovább, vagy épp a szomszédot válassza!

Ahhoz, hogy a védelem állandó legyen, mind az ajtó, mind a zárnak jó minőségűnek kell lennie.

Hiába vásároljuk meg a legprofibb zárat egy olcsó kínai pozdorjaajtóra, ami egy jól irányzott rúgással átüthető, és fordítva: a legerősebb anyagból készült ajtó sem véd a betolakodóktól, ha pillanatok alatt kiiktatható a zárja.

A zár minőségének legfontosabb tényezői az anyag, a típus, a kulcsprofil, a csapok száma valamint a különböző extra védelemi funkciók, pl.: fúrás elleni védelem, savazás elleni védelem, törésvédelem stb.

Zárválasztás esetén a minőségen túl a mérettel is könnyű hibázni. Ha a zárbetét a kilincs mögött található védőpajzstól (shield) 2 mm-nél jobban kilóg, a zár könnyen törhetővé válik, ami kedvelt, és gyors roncsolásos zárnyitási mód a betörők körében.

Fontos tudni továbbá, hogy betörés esetén a biztosító csak abban az esetben fizet, ha a zár rendelkezett MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) tanúsítvánnyal. A MABISZ tanúsítvány nem jelent minőségi garanciát, ne ez legyen a kizárólagos választási szempont.

Feltörhetetlen ajtó nem létezik, azonban a lakás védelme prémium kategóriás ajtó és zár választásával, valamint szakértő segítségével maximalizálható.

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95