Milyen a jó biztonsági ajtó otthonunk védelmére?

2016. dec. 28. | Biztonsági ajtók, Zárnyitás

A biztonsági ajtók előnyei, és veszélyei

 

Amikor valaki több éve, sőt tíz éve foglalkozik zárnyitással és ajtónyitásal akkor olyan tapasztalatra tesz szert a biztonsági ajtó, zárnyitás területen, ami iskolában nem tanulható, kézzel fogható tudást ad. Ez történt zárnyitási szakértőnkkel is, aki most megosztja a tapasztalatait és tanácsokat ad, hogyan érdemes bejárati ajtót választani.

A látszat néha csal?

Nevetségesnek tűnhet elsőre a tanács, hogy nem elég biztonsági ajtónak lennie, de annak is kell látszódnia, azonban mégis igaz: válasszunk olyan ajtót ami masszívnak, kihívásnak tűnik, a tolvajok sokszor ennyitől meggondolják magukat. Mialatt ugyanis az ajtóval bíbelődnek, lehet, hogy valaki már rájuk is hívja a rendőrséget, sőt az is lehet, hogy nem is tudják végül kinyitni, így gyakrabban választanak könnyebb prédát – mondjuk a szomszédét.

Zárszerkezet és ajtó

A látszat visszájára fordítva igaz, nem elég masszív és jó minőségű ajtót vásárolni, a zárszerkezetre is ugyanúgy igényesnek kell lennünk, hiszen a kettő együttesen tartja majd távol a hívatlan vendégeket és áll ellen a feszegetésnek. Biztonsági ajtóknál érdemes elkerülni a már hatvan-százezer forinttól kapható modelleket, ezek ugyanis a legtöbb esetben biztonsági ajtók kínai másolatai, amelyekre olcsó, minőségtelen zárszerkezetet szerelnek fel, ami megfelelő eszközzel 3 perc alatt kinyitható, sőt a rudazata is sokkal hamarabb tönkremegy a használattól.

Sokszor ezért egy régebbi típusú ajtót még nehezebb is kinyitni, mint egy olcsó „biztonsági ajtót”. A jó ajtók általában százötvenezer forinttól kezdődnek, így az alatt nem is érdemes gondolkodni, új ajtó vásárlásakor pedig érdemes a zárbetéteket is törésvédett betétekre cserélni – figyelmeztet a szakértő.

A zárakkal kapcsolatosan is érdemes körültekintőnek lenni, itt a minőség az első számú szempont, aminek meghatározó elemei az anyag, a típus, a kulcsprofil, a csapok száma, illetve még extra biztonsági funkciók lehetnek a fúrás, törés és savazás elleni védelem is.

A minőségen túl a zárszerkezeteknél a méretre is ügyelni kell, hiszen hogyha a zárbetét a kilincs mögötti védőpajzstól, shieldtől 2 mm-nél jobban eláll, akkor könnyen törhető, roncsolhatóvá válik, megkönnyítve a betörők munkáját.

Mikor fizet a biztosító?

Sokan abban a biztos tudatban élnek, hogy egy lakásbiztosítás garanciát jelent betörésnél, hiszen ilyen esetekben mindent áll a biztosító. Ez sajnos azonban csak részben igaz, ugyanis betörésnél csak abban az esetben fizet a biztosító, hogyha a zár rendelkezett a MABISZ tanúsítvánnyal, ami a Magyar Biztosítók Szövetségének tanúsítványa. Bár a MABISZ tanúsítvány önmagában még nem jelent minőségbiztosítást, érdemes utánanézni, hogy a zárunk rendelkezik-e vele.

Bár feltörhetetlen ajtó nem létezik, de a jó minőségű ajtó és zárszerkezet választásával, illetve a szakértői vélemény kikérésével nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat is.

Felkeltettük érdeklődésed, kérdésed van?

Keress bátran!

06 20 575 15 95

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95