Milyen a jó biztonsági ajtó otthonunk védelmére?

2016. dec. 28. | biztonsági ajtók, Zárnyitás

A biztonsági ajtók előnyei, és veszélyei

 

Amikor valaki több éve, sőt tíz éve foglalkozik zárnyitással és ajtónyitásal akkor olyan tapasztalatra tesz szert a biztonsági ajtó, zárnyitás területen, ami iskolában nem tanulható, kézzel fogható tudást ad. Ez történt zárnyitási szakértőnkkel is, aki most megosztja a tapasztalatait és tanácsokat ad, hogyan érdemes bejárati ajtót választani.

A látszat néha csal?

Nevetségesnek tűnhet elsőre a tanács, hogy nem elég biztonsági ajtónak lennie, de annak is kell látszódnia, azonban mégis igaz: válasszunk olyan ajtót ami masszívnak, kihívásnak tűnik, a tolvajok sokszor ennyitől meggondolják magukat. Mialatt ugyanis az ajtóval bíbelődnek, lehet, hogy valaki már rájuk is hívja a rendőrséget, sőt az is lehet, hogy nem is tudják végül kinyitni, így gyakrabban választanak könnyebb prédát – mondjuk a szomszédét.

Zárszerkezet és ajtó

A látszat visszájára fordítva igaz, nem elég masszív és jó minőségű ajtót vásárolni, a zárszerkezetre is ugyanúgy igényesnek kell lennünk, hiszen a kettő együttesen tartja majd távol a hívatlan vendégeket és áll ellen a feszegetésnek. Biztonsági ajtóknál érdemes elkerülni a már hatvan-százezer forinttól kapható modelleket, ezek ugyanis a legtöbb esetben biztonsági ajtók kínai másolatai, amelyekre olcsó, minőségtelen zárszerkezetet szerelnek fel, ami megfelelő eszközzel 3 perc alatt kinyitható, sőt a rudazata is sokkal hamarabb tönkremegy a használattól.

Sokszor ezért egy régebbi típusú ajtót még nehezebb is kinyitni, mint egy olcsó „biztonsági ajtót”. A jó ajtók általában százötvenezer forinttól kezdődnek, így az alatt nem is érdemes gondolkodni, új ajtó vásárlásakor pedig érdemes a zárbetéteket is törésvédett betétekre cserélni – figyelmeztet a szakértő.

A zárakkal kapcsolatosan is érdemes körültekintőnek lenni, itt a minőség az első számú szempont, aminek meghatározó elemei az anyag, a típus, a kulcsprofil, a csapok száma, illetve még extra biztonsági funkciók lehetnek a fúrás, törés és savazás elleni védelem is.

A minőségen túl a zárszerkezeteknél a méretre is ügyelni kell, hiszen hogyha a zárbetét a kilincs mögötti védőpajzstól, shieldtől 2 mm-nél jobban eláll, akkor könnyen törhető, roncsolhatóvá válik, megkönnyítve a betörők munkáját.

Mikor fizet a biztosító?

Sokan abban a biztos tudatban élnek, hogy egy lakásbiztosítás garanciát jelent betörésnél, hiszen ilyen esetekben mindent áll a biztosító. Ez sajnos azonban csak részben igaz, ugyanis betörésnél csak abban az esetben fizet a biztosító, hogyha a zár rendelkezett a MABISZ tanúsítvánnyal, ami a Magyar Biztosítók Szövetségének tanúsítványa. Bár a MABISZ tanúsítvány önmagában még nem jelent minőségbiztosítást, érdemes utánanézni, hogy a zárunk rendelkezik-e vele.

Bár feltörhetetlen ajtó nem létezik, de a jó minőségű ajtó és zárszerkezet választásával, illetve a szakértői vélemény kikérésével nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat is.

Felkeltettük érdeklődésed, kérdésed van?

Keress bátran!

06 20 575 15 95

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Zárszakértő, autózár nyitó specialista

Eddig több mint 4000 autót nyitottam sérülésmentesen, és több 100 zárnyitás áll már mögöttem.
Szakértelmemmel Neked próbálok segíteni, ha bajba kerülsz!
Szabó Dénes

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései:

Call Now Button