Szaktanácsok a nem működő távirányitók esetére

 

Nincs annál kényelmesebb dolog, mint mikor egy nagybevásárlás után egyetlen gombnyomással ki tudod nyitni a kocsidat távirányító segítségével. Ugyanakkor nem létezik annál bosszantóbb, mint mikor zacskókkal és súlyos szatyrokkal egyensúlyozva próbálod megnyomni azt a bűvös gombot, de nem működik a távirányító. Mi lesz most? Hogy fogod kinyitni az ajtókat és hogy fogsz hazajutni?

Valójában már egy ideje sejted, hogy valami nem stimmel, de nem foglalkoztál az intő jelekkel. Ha néhány hete már észrevetted, hogy egyre kisebb a távirányító hatótávolsága és folyamatosan közelebb kell állnod a kocsihoz ahhoz, hogy kinyíljon az ajtaja, akkor az bizony biztos jele volt annak, hogy hamarosan lemerül az elem a távirányítóban. Ne aggódj, nincs minden veszve!

 

Mit tegyek, ha lemerült az elem a távirányítóban?

 

Semmiképpen ne próbáld meg egyedül szétszedni, mert hatalmas kárt tehetsz ebben az apró szerkezetben. A probléma eleve ott kezdődik, hogy többféle típus létezik a távirányítók között. Vannak, amelyek ragasztottak, míg másokat rejtett fülek vagy apró csavarok tartanak össze. Ha a szétszerelés során megsérül a ház, akkor mindenképpen ki kell azt cserélni, előfordulhat, hogy teljesen új távirányítót is kell vásárolni.
Ráadásul ugyan vannak olyan készülékek, melyekből egyszerűen ki lehet pattintani az akkumulátort, a bonyolultabbak esetében viszont az érintkező hegesztve van, így csere előtt az elektronikáról mindenképpen le kell forrasztani a tartót, majd a megfelelő műveletek után újra visszailleszteni azt.

Sokan úgy tartják, ezt akár egy órásmester is meg tudja tenni, ám fontos tudni, hogy ha túl hosszúra nyúlik a művelet időtartama, elveszik az egyedi kód, így hiába van feltöltve a kulcs, nem fog rá reagálni az autód. Az órásmester nem kifejezetten ezekre a szerkezetekre szakosodott, nincs garancia a sérülésmentes elemcserére. Ha jót szeretnél magadnak, mindenképpen muszáj ezt szakemberre bízni.

 

„Az elemcsere megvolt, mégsem működik a távirányító“

 

Ha az elemcsere ellenére sem reagál az autó a távirányítóra, akkor nagyobb lehet a probléma, melynek megoldására szintén szakemberre lesz szükség.

Ha például lemerült az autó akkumulátora, előfordulhat, hogy újra kell programozni a távirányítót. Ehhez viszont először hívnod kell valakit, aki sérülés nélkül kinyitja a zárat. Ezt követően egy profi szerelő mellett a járművedre és annak távirányítójára lesz szükséged. A szakember a járművedet egy diagnosztikai csatlakozó segítségével kapcsolatba hozza a számítógéppel, majd a megfelelő program által megtörténik a távirányító újra kódolása, vagyis újra felismeri majd egymást a kocsid és a távirányító.

Ha nem az aksikban van a hiba, akkor pedig valószínűleg a távirányító távozott el örök vadászmezőkre – ez esetben pedig újat kell majd venned sajnos, és be is kell programoztatnod…

Elérhetőségem: +3620/575-1595

 

 

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95