Hogyan kell a Ford Focus kulcs tanítását megoldani?

 

Ha láttad már azt a kifejezést, hogy „Ford Focus kulcs tanítás”, de nem igazán tudod, mire vonatkozik, vagy hogy is néz ki a gyakorlatban, akkor te egy szerencsés ember vagy. Ugyanis ez azt jelenti, hogy soha nem volt még szükséges pótkulcsra, és meghibásodás miatt sem kellett még szakemberhez fordulnod. Viszont jó, ha tisztában vagy vele, hogy zajlik a kulcs tanítása, hátha egyszer beüt a krach…

Ha Ford Focust vezetsz, akkor egy valami biztos: ez a jármű már az újabb generációhoz tartozik, vagyis minden modelljét 1995. után gyártották. Ez azt jelenti, hogy bármilyen évjáratú is a kocsid, biztosan immobiliserrel van felszerelve, tehát meghibásodás vagy kulcsmásolás esetén nem tudod kikerülni a kulcs tanítás folyamatát.
Ez bizonyos szempontból nagyon jó neked, más szempontból egy kicsit kevésbé. Mindjárt meg is mutatjuk, hogy miről van szó!

 

Mit jelent az, hogy immobilizer?

 

Minden 1995. után gyártott járműben van immobiliser, vagyis indításgátló, a kulcsba szerelt apró chip, ami a gyújtáskapcsolóval kommunikál. Ez a szerkezet olyan szorosan működik együtt a kocsival, hogy enélkül a motor sem indul be – ha a kulcs rossz, vagy semmilyen jelet nem ad indításkor, akkor a kocsi sem megy sehova. Ez a tolvajoknak rossz hír, hiszen hiába illesztgetik össze a kábeleket úgy, mint a filmekben látták, hiába piszkálják a zárat, a kocsi az immobilserben tárolt információ nélkül meg sem mukkan. Ez persze neked kifejezetten jó hír, hiszen sokkal nehezebb eltulajdonítani a járművedet…

Ám ha ellopják, vagy elveszíted a kulcsodat, vagy esetleg új kulcsra van szükséged, a te életedet is megkeseríti egy kicsit az immobiliser, hiszen az új kulcsot is meg kell tanítani a régi kódra. A tanítás lényege, hogy egy „személyre szabott” kulcsot kapsz, mely kizárólag a te autódat lesz majd képes kinyitni és beindítani.

 

Mikor szükséges a Ford Focus kulcs tanítása?

 

Többféle oka is lehet annak, hogy egy kocsikulcs tanítására szükség van.

Az egyik – amely a leggyakoribb – ha valami miatt új kulcsra van szükséged. Ha például szeretnél egy pótkulcsot a kocsidhoz, azt használat előtt mindenféleképpen be kell tanítani majd.

A másik ok, ha valamilyen meghibásodás történik, és a kocsikulcs elveszíti az egyedi kódját. Innentől kezdve pedig nem tud kommunikálni a hozzá tartozó járművel. Ez megtörténhet például olyankor, ha véletlenül lemerül az akkumulátor vagy külső fizikai behatás éri a kulcsot.

 

Hogy zajlik a Ford Focus kulcs tanítása?

 

Valójában egy kifejezetten gyors eljárásról van szó. Az első feladatod az lesz, hogy az autódat a helyszínre vidd. Ezt követően a szakemberek egy kábel segítségével rákötik a kocsidat egy számítógépre, ahol egy speciális, külön ehhez a folyamathoz kitalált program segítségével tanítják be a kulcsot, így mutatva meg neki, melyik az az autó, melynek „engedelmeskednie” kell.

Nem kell aggódnod, az eljárás gyors és egyszerű, legalábbis, ha szakember csinálja – laikusnak, youtube-tutorial alapján, torrentről letöltött szoftverrel valamivel nehezebb, ráadásul sokkal nagyobb benne a hibalehetőség. Ezért ajánljuk, hogy soha ne próbáld ki otthon!

Hozd el hozzánk a kulcsodat, a kocsidat, helyezd magad kényelembe, igyál meg egy kávét – a Ford Focus kulcs tanításra pedig ne legyen gondod!

 

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95