A központi zár távirányító javítása, és hibái

 

Az, hogy egy mozdulattal biztonságosan bezárható a jármű összes ajtaja, ma már szinte természetes. Azonban az újabb típusú autóknál ehhez szükség van a központi zár távirányító tanítására, sőt, néha az újratanítására is.

 

A számos autómodell közül sokakban már évtizedek óta van központi zár. Ezek közül egyre több működtethető távirányító segítségével, vagyis egy gombnyomás elég ahhoz, hogy a zárak feloldjanak és az autó tudja, hogy a tulajdonosa érkezett meg. További jó hír, hogy ezeket a járműveket az illetéktelenek sokkal nehezebben tulajdonítják el, mint a korábbi típusokat, így nem csak kényelmesebb, de biztonságosabb autókról is beszélhetünk.

 

Hogy működik a távirányítós központi zár?

 

A távirányítóval rendelkező modellek minden esetben immobiliserrel, vagyis indításgátlóval vannak felszerelve. Ez azt jelenti, hogy a kulcs segítségével, gombnyomásra nyílnak és záródnak az ajtók, valamint így indul be a kocsi motorja is. Ehhez viszont szükség van a távirányító tanítására. A szakember a szóban forgó járművet és speciális kábellel számítógéphez csatlakoztatja, ahol egy erre kifejlesztett program segítségével egyszerűen megtanítják a kulcsnak, melyik autót kell „irányítania”.

Innentől kezdve egy gombnyomással tudod majd feloldani és lezárni a központi zárat.

Vannak azonban utólagosan beépített központi zárak is ezek távirányítója a kulcstól külön van, és nincs ráírva gyári márka. Ezeket univerzális távirányítóra lehet másolni.

 

Milyen előnyei vannak a távirányítós központi zárnak?

 

Ha meghibásodik, bonyolultabb megjavítani, mint a távirányító nélküli modelleknél. De a komfort miatt egy kicsivel több időt kell szánni egy esetleges javításra és a távirányító tanítására.

 

Előfordulhat, hogy a központi zár nem engedelmeskedik a távirányítónak?

 

Előfordulhat ilyen is, azonban nem kell pánikba esni. Több oka is lehet annak, hogy hiába nyomod meg a gombot a távirányítón, az autó nem reagál és a központi zár nem nyílik ki.

A leggyakoribb ok, hogy a távirányítóban lemerült az elem. Ha már az elmúlt napokban is észrevetted, hogy egyre közelebb kellett állnod az autódhoz ahhoz, hogy reagáljon a távirányítóra, akkor nagy rá az esély, hogy ez a baj forrása. Ekkor egy erre szakosodott szakember egyszerűen elemet cserél a távirányítóban és újra használható lesz az autó.

Sokan mondják, hogy akár egy órásmester is el tud végezni egy ilyen műveletet, ám egy rossz mozdulattól könnyen tönkremehet a távirányító, ezért ne bízd a sarki szakira a feladatot! Mindenféleképpen keress fel egy erre specializálódott szakembert, ha arra gyanakszol, hogy lemerült az elem, mert a kár amit okozhatsz a többszöröse az árnak.

A távirányító elfelejtheti a kódot is, ilyenkor újra fel kell tanítani. Ez tipusfüggő, valamelyiket Te is fel tudod, de a legtöbbet csak az autókulcs másoló tudja.

Ami a sérüléseket illeti, a nyomógomb, a ház, a mikrokapcsoló vagy a kulcspenge kitörése jellemző.Ezek javíthatók házcserével, vagy a mikrokapcsoló cseréjével. Otthon nem javasolt, hogy nekifogj, mert az elektronikát könnyen megsérted, és ez akár 50. 000 Ft- ba is kerülhet!

Elérhetőségem : +3620/575-1595

 

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95