Lemerült az autó akkumulátora és nem tudsz elindulni?

 

Mielőtt leintenél valakit, hogy bikázza be a kocsidat, érdemes elvégezni néhány egyszerű vizsgálatot – hátha nem kell még teljesen lemondanod az akkumulátorról.

 

A téli hidegben gyakran előfordul, hogy az autó nem hajlandó elindulni – különösen, ha több, mint két hónapja egy helyben áll a hidegben. Ha új az akksi, nem kell nagy dologra gondolni, ez esetben gyanús, hogy csak az időjárás viszontagságai, illetve a ritkás használat a ludas. Ha viszont régebbi az akkumulátorod, akkor viszont el kell vele bíbelődni egy kicsit!

 

Lemerült az autó akkumulátora? Ezt ellenőrizd először!

 

Első lépésként tisztítsd meg az érzékelőket (sarukat), hiszen előfordulhat, hogy a csatlakozásokon nem tud kellő mennyiségű áram keresztülfutni. Ha ez megvolt, de így sem indul, akkor sajnos ki kell venned az akkumulátort. Az akkumulátor kiszedése előtt gondold végig a következő dolgokat:

  • megvan a rádió kódja?
  • tudod, hogyan fog reagálni az indításgátló?

 

Ha ezek megvannak, akkor szedd ki az aksit és melegítsd fel, és töltsd fel!

A visszaszerelés során semmiképp ne hagyd az utastérben a kulcsot, inkább legyen a zsebedben, mert a reteszelő központi zár tud meglepetéseket okozni, és meghosszabbíthatja az idegeskedéssel eltöltött perceidet.

 

Lemerült akkumulátor töltése otthon

 

A melegítés és a bikázás igazából csak tűzoltás: az akkumulátor valószínűleg töltésre szorul.


Ha van otthon megfelelő töltőd, szereld ki az akkumulátort a kocsiból. Először a negatív pólust csatlakoztasd le, és csak utána a pozitívat! Ha az akksi saruin fehér – ún. szulfátos – réteg van, tisztítsd le csiszolópapírral töltés előtt.

Mielőtt feltennéd tölteni, csavard le az akkumulátor tetején található (általában 6 db, kör alakú) ellenőrzőnyílás tetejét és ellenőrizd az elektrolit szintet a cellákban. Ha a jelzésnél alacsonyabb az elektrolitszint, akkor desztillált vízzel (és CSAK azzal!) öntsd fel a jelzésig.

A sapkákat a töltés alatt se tedd vissza, mert a töltés folyamán hidrogéngáz keletkezik, ami így szabadon el tud távozni és nem okoz túlnyomást az akkumulátoron belül. Éppen ezért kerüld a nyílt láng használatát a töltés során, és jól szellőző helységbe rakd az akkumulátort tölteni, ahol sem kisgyerek, sem háziállat nem férhet hozzá. Nagyon vigyázz, hogy az akksiban lévő sav ne fröccsenjen a bőrödre!

A töltő a zöld fény felvillanásával fogja jelezni, hogy feltöltötte az akksit, ez azonban még nem jelent teljes feltöltést. Minden esetben várd meg, míg letelik a töltésre kiszabott idő (ha lemerült teljes, akkor ez egy éjszaka), és csak az után vedd le a töltőről az akksit, majd csavard vissza a sapkákat. Mielőtt visszatennéd az akkumulátort az autóba, győződj meg róla, hogy a kábelsaruk megfelelő tisztaságúak!

 

Ha nem tölt az akkumulátor

 

Régi akkumulátoroknál előfordulhat, hogy hiába teszed fel tölteni, már nem képes fogadni az áramot, teljesen lemerült. Ilyen esetben mindenképp cserére szorul, amit megtehetsz te magad, ha értesz hozzá, de a legjobb szakemberre bízni.

Nagyon fontos, hogy bikázni ne állj neki, ha nincs megfelelő minőségű és állapotú indítókábeled, illetve meleg vízbe se rakd az akksit, ha csak egy hajszálrepedés is van a műanyag házon!

Ha bikázásra vagy teljes akkumulátorcserére szorulsz, hívj minket bátran az év bármely napján, a nap bármelyik szakaszában!

Tel: +36 20/575-1595

 

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95