A távirányító programozás módjai

 

Már rutinosan kapod elő a kocsid távirányítóját, hogy mire odaérsz, a nehéz szatyrokat már csak egy mozdulat legyen bepakolni a járműbe és végre indulhass haza. A mozdulat megvolt, az ajtók mégis zárva maradtak. Hiába próbálkozol újra és újra, itt bizony szükség lesz a manuális nyitásra. Ennyivel azonban természetesen nincs megoldva a probléma, hiszen a távirányító továbbra sem működik. Mégis mi lehet a baj? Eljött a távirányító újraprogramozásának ideje?

A távirányító az emberiség egyik legnagyobb találmánya, ha a negyven fokban egy telibe aszfaltozott parkolóban minél előbb szeretnél beülni az autódba és elhajtani a helyszínről. De akkor is rajongunk érte, amikor a szakadó esőben, vagy a hideg télben nem kell elővenni a kezünk a zsebünkből – csak csippantunk és már ülhetünk is be a meleg, száraz kocsiba!

 

Ha elromlik, hirtelen minden macerásabb lesz. Legfőképpen az, hogyan és hol javíttasd meg…

 

Mikor van szükség a távirányító programozására?

 

Ha lemerül a kocsi akkumulátora, olykor előfordul, hogy a távirányítót újra kell programozni még akkor is, ha egyből sikerült bebikázni az autót. Ha nyitva van a jármű ajtaja, akkor elképzelhető, hogy a gyújtás ráadásával újra lehet kódolni a távirányítót, ám ha nem, akkor szükséged lesz egy szakemberre, aki diagnosztikai csatlakozóval és egy speciális számítógépes programmal helyre teszi a dolgokat.

Ha a távirányító egyáltalán nem nyitja az ajtókat, akkor előfordulhat, hogy a szakembernek először a kocsi kinyitását kell megoldania, ezt követően lehetséges az újrakódolás. Nyugalom, a modern kocsikat már sérülésmentesen lehet kinyitni!

 

Mit tegyek, ha nem működik a távirányító?

 

Először is szögezzük le azt, mit NE tegyél!

Az első gondolata ilyenkor mindig az az embernek, hogy biztosan lemerült az elem. Ne próbálj a távirányítóban egyedül elemet cserélni, és ne bízd egy órásmesterre se ezt a feladatot! Ha a szétszedéskor átlép az ember egy bizonyos időhatárt – például azért, mert nem tudja, hogyan kell pontosan visszatenni az új elemet – a távirányítóban automatikusan elveszik a kód, és a többszörösét fizeted ki az elemcseréért!

Ha eddig csak az elemmel volt baj, már nem ez lesz a fő problémád. Ha az elemcsere után sem szeretne újra munkába állni a távirányító, akkor szükség lesz a távirányító programozására.

 

Hogy zajlik a távirányító programozása?

 

Szükség lesz hozzá:

  • egy szakemberre
  • az autódra
  • a távirányítóra
  • és egy megfelelő számítógépes programra.

De ezek miatt ne fájjon a fejed, neked csak az elsőről kell gondoskodni!

A te dolgod ezután csak annyi lesz, hogy várakozz türelemmel. Tipustól, és évjárattól függően manuálisana gyújtás ráadásával, és a gombok nyomkodásával, vagy számítógéppel végezhető el a szakszerű távirányító programozás.

Az első verziót akár saját magad is elvégezheted!

A második verziónál az autódat egy diagnosztikai csatlakozó segítségével kapcsolatba hozzuk a számítógéppel, majd a megfelelő program által megtörténik a távirányító újrakódolása, vagyis újra „bemutatják egymásnak” a kocsidat és a távirányítót. Ezt követően pedig pontosan úgy fog működni, ahogy ezelőtt megszoktad!

 

Ha nem boldogulsz keress meg:

36 20 / 575- 1595

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Zárszakértő, autózár nyitó specialista

Eddig több mint 4000 autót nyitottam sérülésmentesen, és több 100 zárnyitás áll már mögöttem.
Szakértelmemmel Neked próbálok segíteni, ha bajba kerülsz!
Szabó Dénes
Call Now Button