Ötletek, ha nem fordul el a kulcs a zárban

 

Indítanád az autódat, behelyezed a kulcsot a zárba és már fordítanád is el, de az nem mozdul. Ilyen nincs, egyszerűen nem fordul el a kulcs a zárban! Valószínűleg kevés idegesítőbb szituáció létezik, mint amikor ott állsz a kocsid mellett, és nem jutsz bele, vagy már benne ülsz, de nem jutsz el a célállomásra, mert egyszerűen nem reagál. Mi lehet ennek az oka?

 

Az okot egyelőre homály fedi, ami biztos, hogy egyszerűen képtelen vagy elindulni az autóddal. A legfontosabb, hogy maradj higgadt, ne ess kétségbe – elképzelhető, hogy nagyon egyszerű a megoldás a problémára.

 

Mi lehet az oka annak, hogy nem fordul el a kulcs a zárban?

 

Ennek számos oka lehet, és attól is függ, hogy melyik zárban nem fordul el a kulcs. Ha a gyújtáskapcsolóban nem tudod elfordítani, akkor lehet, hogy te magad okoztad a problémát. Amikor ugyanis elérted a célállomásod és leállítottad a motort, a kulcs eltávolításával a kormányzárat is bekapcsoltad.

Ha a kocsi kerekei ekkor nem megfelelően állnak, megakadályozhatják azt, hogy kioldjon a kormányzár, vagyis nem fordul a kulcs a zárban. Ilyen esetben a megoldás, ha egy kicsit mozgatod a kerekeket valamilyen irányba, ekkor ugyanis nagy eséllyel megoldódik a probléma.

Ha kopott a kulcs vagy a zár, szintén felmerülhet a probléma, ez általában nagyok sokat használt vagy régi autóknál szokott bekövetkezni. A megoldás, (ha azonnal el kell indulnod), hogy próbálod olyan ügyesen mozgatni a zárban a kulcsot, hogy pont eltaláld a megfelelő pozíciót, amivel nyílik indul a kocsi. Ez azonban csak tüneti kezelés, mindenképpen szükséged lesz egy pótkulcsra a későbbiekben!

Ha nem jöttek be az apró praktikák, akkor valószínűleg nagyobb gond áll a háttérben, és szükséged lesz egy hozzáértő szakemberre, aki a segítségedre siet. Nem érdemes dróttal próbálkozni, sőt, az étolajas trükk bevetése sem feltétlenül lesz jó, hiszen valószínűleg összetett problémáról van szó.

Ha a központi zár nem nyílik, akkor a helyszínre érkező szakember először is roncsolásmentesen felnyitja az autód, majd megvizsgálja a szerkezetet, hogy megkeresse a hiba forrását.

Ha a gyújtáskapcsolóban van a baj, akkor ki kell szerelni, ha a kormányzár miatt nem fordul el a kulcs, akkor pedig ezt kell leszerelni – így lehet hozzáférni a megfelelő alkatrészekhez. A kormányzár kiiktatása után például egy csavarhúzóval már biztosan be fog indulni az autód, ami jó jel. A megfelelő részek cseréjére ugyanakkor biztosan szükség lesz, hiszen nem indíthatod a kocsidat örökké egy csavarhúzóval. Nem praktikus, nem is használ a járműnek, tönkre teszi az elektromos betétet.

A leggyakoribb gond, ha nem fordul a kulcs, hogy vásárláskor rossz kulcsot adtak, az nem ahhoz  a zárhoz való. Csak ezt nem ellenőriztedd. Zárat cseréltek az autóban. Ilyenkor vagy át kell lamelláztatni az ajtózárat, vagy egy másik kulcsot csináltatsz a zárhoz, és akoor 2 db kulcsod lesz.

Másik leggyakoribb ok, hogy feltörték az ajtózárad, ennek külsérelmi nyoma is szokott lenni. Ilyenkor zárbetét csere.

Ne aggódj, mindegy, hogy melyik zárban nem mozdul a kulcs, a szerelő segít majd, hogy elháruljon a probléma!

Elérhetőségem: +36 20 575 15 95

 

Hívj most! 06 20 575 15 95

Hívj fel!