Mikor kizár a saját otthonod… avagy így zajlik a becsapódott ajtónyitás

 

Előfordult már veled, hogy kiléptél az ajtón és az becsapódott mögötted?

 

Ez természetesen mindig akkor történik, ha nincs nálad kulcs, rosszabb esetben telefon és pénztárca sem, még rosszabb esetben lenge, vagy utcára alkalmatlan öltözetben vagy… De ne aggódj, minden kínos szituból van kiút! Mai cikkünkben bemutatjuk, hogyan zajlik a becsapódott ajtónyitás.

 

Borzalmasan hosszú napod volt és semmi másra nem vágysz jobban, csak egy forró fürdőre és a kanapé puha ölelésére. Az ajtóban állsz, nyitod az ajtót, már a cipőt is leveszed, amikor rájössz, hogy a telefonod a kocsiban maradt. Semmi baj, papucs felhúz, irány a jármű. Épphogy átléped a küszöböt, amikor a huzat becsapja mögötted az ajtót.

A levegő megfagy egy percre, te pedig konstatálod, hogy a lakáskulcs bizony nincs a kezedben, és kívülről csak egy ajtógomb van a kilincs helyén. Ez alapvetően egy igazán biztonságos megoldás, azonban amikor a folyosón vagy a kertben rekedtél, ez nem igazán vigasztal. Mit ilyenkor a megoldás? Mutatjuk!

Nincs kilincs csak ajtógomb?

 

Valójában egy ajtógombos megoldás nagyban hozzájárul az ember biztonságérzetéhez, hiszen ha nem fordítod rá a kulcsot, akkor sem juthat be senki a lakásodba. Elég az ajtót becsukni, máris elzártad magad a külvilágtól, esély sincs a zárnyelv behúzására. Persze amikor te rekedsz kint, akkor is ugyanilyen biztonságos a dolog, ami ebben az esetben nyilván nem vigasztal… térjünk is rá a megoldásra!

Becsapódott ajtó kinyitása – mit tegyél és mit ne tegyél?

 

Az első és legfontosabb, hogy ne önállósítsd magad!

Ne próbálj meg hajtűt használni, ne kérj kölcsön drótot vagy fúrót a szomszédtól ne próbálj meg bemászni az ablakon, sőt, az ajtó berúgása sem a legjobb megoldás.

Ez (is) csak a hollywoodi filmekben működik, és ott soha nem mutatják, mennyire fájdalmas. Ugye ezek mind átfutottak az agyadon, mióta rájöttél, hogy kizártad magad a saját otthonodból, a forró fürdő és a puha kanapé pedig távolabb van, mint valaha?

 

Házilag a becsapódott ajtót csak ritka esetben lehet kinyitni, ilyenkor egy nem használt bankkártyával, vagy egy levágott műanyag flakonnal próbáld meg visszanyomni a kilincs nyelvét, és már bent is vagy!

A megoldás az, ha nem nyúlsz semmihez, hanem azonnal szakembert hívsz a helyszínre. Mázli, ha nálad van a mobilod, vagy be tudsz kopogni egy szomszédhoz segítségért! (Újabb ok, miért érdemes jóban lenni a szomszédaiddal…)

Ha nem boldogulsz, hívj fel minket és mondd el a telefonban, hogy pontosan mi történt, milyen ajtód van. Budapesten egy órán belül a helyszínen vagyunk, sérülés nélkül kinyitjuk az ajtódat, és hamar megoldjuk a gondodat. Maximum a fürdővized fog kihűlni…

 

Hogy akadályozhatod meg, hogy legközelebb ilyen

helyzetbe kerülj?

 

Ha ajtógombos a bejáratod, akkor nem árt, ha „hozzád nő” a kulcs a mindennapokban, ugyanis így számos kellemetlen helyzetet elkerülhetsz. Persze az ördög nem alszik, a biztonság kedvéért érdemes az egyik családtagnál vagy barátnál tartani egy pótkulcsot – így ha ki is zárod magad, lesz egy mentőöved, és nem lesz szükséged szakemberre. Másik megoldás ún. vészfunkciós zárbetétre cseréled a zárad. Ez azt jelenti, hogyha benne maradt belülről a másik kulcs, akkor is be tudod dugni kívülről a pótkulcsot, és kinyílik.

Vannak emberek, akik vonzzák a bajt, és rendszeresen kerülnek hasonló helyzetbe. Ha közéjük tartozol, érdemes már most elmentened a telefonszámunkat, hogy minél előbb segítséget tudj kérni tőlünk szorult helyzetedben!

06 20 575- 1595

Szabó Dénes legfrissebb bejegyzései: (see all)

Hívj most! 06 20 575 15 95